Een HS-cabine voor jouw bedrijf

Elektriciteit is de energie van de toekomst. Meer en meer toepassingen in je bedrijf verbruiken veel stroom en de kans is groot dat je energienood in de toekomst nog toeneemt. Wist je dat een HS-cabine (of hoogspanningscabine) dan een voordelige oplossing kan zijn?

Middenspanningscabines bij Electro 80

Wat is hoogspanning?

Hoogspanning of HS is elektriciteit die op een hoog voltage wordt geleverd. Dat betekent dat de elektrische stroom door de kabels of draden stroomt met een spanning van meer dan 1.000 Volt wisselspanning of 1.500 Volt gelijkspanning. Hoogspanning wordt gebruikt om elektriciteit over lange afstanden te transporteren, omdat het efficiënter is dan het gebruik van lagere voltages. Dat kan bovengronds via hoogspanningslijnen of ondergronds in de vorm van hoogspanningskabels. Om hoogspanning te gebruiken bij je thuis of in je bedrijf, is het vaak nodig om de elektriciteit om te zetten van een hogere naar een lagere spanning.

Wat is een HS-cabine?

Een HS-cabine is een gebouw of (afgesloten) ruimte waar elektriciteit op hoogspanning wordt omgezet of gereguleerd. Meestal gaat het om een metalen of betonnen constructie met dikke muren en dito dak. Dat is nodig om de apparatuur te beschermen. Een HS-cabine bestaat uit 3 onderdelen:

  • Een hoogspanningsdeel: hier plaatst Electro 80 een schakelinstallatie en wordt verbinding gemaakt met het openbare energienetwerk. 
  • Een transformatordeel: hierin staat de transformator die hoogspanning omzet in laagspanning.
  • Een laagspanningsdeel: een verdeling met beveiliging. Hierop wordt de installatie van je organisatie of de productie van energie aangesloten.

Waarom kiezen voor een HS-cabine?

Computers, machines, verlichting, … Je bedrijf verbruikt dagelijks heel wat stroom. Zeker op plaatsen waar veel vermogen nodig is, zoals datacenters of fabrieken, is gebruik maken van het hoogspanningsnet een aantrekkelijke optie. Waarom?

  • Je bespaart geld. Met een hoogspanningscabine neem je stroom af tegen het voordelige hoogspanningstarief.
  • Je beschermt je bedrijf tegen stroompannes. Hoe groter het bedrijf, hoe meer stroom je verbruikt en hoe zwaarder de impact van een storing kan zijn. Hoogspanningsleidingen en de bijbehorende apparatuur, zoals transformatoren, zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen en hebben daardoor een hoge betrouwbaarheid.
  • Je bent klaar voor de toekomst. Groeit je behoefte aan elektriciteit, dan ben jij in staat om steeds voldoende stroom te voorzien.

Maak je bedrijf futureproof

Elektriciteit is zonder twijfel de energie van de toekomst. Productieprocessen schakelen van fossiele brandstof over naar groene stroom. Verwarming gebeurt steeds meer met elektrische warmtepompen. Je vloot wagens is in de toekomst elektrisch. Daarom heb je misschien al geïnvesteerd in zonnepanelen. Die produceren ook stroom in het weekend, wanneer je bedrijf mogelijk stil ligt. En misschien moet je nog altijd stroom afnemen van het net. Daar betaal je natuurlijk voor.

Laagspanning blijven afnemen kan een dure zaak worden. Je betaalt vrij hoge distributiekosten. Als je veel vermogen nodig hebt of veel verbruikt, schakel je best een hoogspanningscabine in. Door de lagere distributiekost verdien je die investering na een aantal jaren terug.

Middenspanningscabines bij Electro 80

Met een betrouwbare partner

Nood aan een kwalitatieve HS-cabine? Op zoek naar gespecialiseerd en gepersonaliseerd advies? Bij Electro 80 ben je aan het goede adres. Wij adviseren je graag over de geschikte oplossing in jouw situatie. Elke hoogspanningsinstallatie wordt zorgvuldig samengesteld en door ons team vakkundig geplaatst.