Middenspanning

Middenspanning of elektriciteit op medium voltage wordt voornamelijk gebruikt om elektriciteit over middellange afstanden te transporteren. Bijvoorbeeld van transformatorstations naar transformatorhuisjes in woonwijken. Of naar grote industriële gebouwen met veel verbruik.

Middenspanning
Middenspanningscabines bij Electro 80

Wat is middenspanning?

Middenspanning bestaat officieel niet. De term komt namelijk niet voor in de Europese norm voor hoogspanning EN-50110. We spreken over laagspanning bij een spanningsniveau onder 1.000 Volt wisselspanning of 1.500 Volt gelijkspanning. Hoogspanning gaat om een spanning tussen 25.000 Volt en 220.000 Volt. Middenspanning ziet daar dus precies tussen. In de praktijk wordt de term onder meer door netbeheerders gebruikt om dat aan te duiden.

Waarvoor wordt middenspanning gebruikt?

Elektriciteit met middenspanning wordt gebruikt om stroom over middellange afstanden te vervoeren. Stroom wordt opgewekt in een centrale en via hoogspanningslijnen bijvoorbeeld naar een transformatorstation geleid. Van daaruit loopt de middenspanning naar een transformatorhuisje, waar het wordt omgezet in laagspanning die geschikt is voor huishoudens, ofwel 230 Volt: de spanning die je huishoudapparaten gebruiken.

Middenspanning kan ook direct worden gebruikt om stroom te leveren aan grotere industriële of commerciële gebouwen. Voor een bedrijfje met een klein aantal computers, enkele lampen en een koffiezetapparaat is een laagspanningsaansluiting meer dan voldoende. Werk je echter met een groot kantoor, zware machines of een professionele keuken? Dan heb je misschien meer stroom nodig.

Kabelwerken bij Electro 80

De juiste elektriciteitsaansluiting

Een eigen middenspanningsinstallatie voor je bedrijf of gebouw biedt heel wat voordelen. Een hogere betrouwbaarheid, continuïteit van je bedrijfsprocessen en een forse besparing op de energiekosten. Geïnteresseerd? Wij denken graag mee over de ideale oplossing voor jouw situatie.