Onderhoud van een hoogspanningscabine

De veiligheid van je medewerkers en je bedrijfscontinuïteit waarborgen gaan hand in hand wanneer het op hoogspanningscabines aankomt. De normen zijn terecht streng en leggen enkele belangrijke termijnen vast qua onderhoud en keuring. Bij goed beheer van een elektriciteitsinstallatie komen 4 zaken kijken. We overlopen ze samen.

Kabelwerken bij Electro 80

1. Regelmatig onderhoud

Hoe vaak je je installatie moet onderhouden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, het type installatie, omgevingsfactoren en de verzekering. De periodiciteit van het onderhoud is niet vastgelegd in de wet. Wat wel zeker is, is dat een vakkundig en regelmatig onderhouden hoogspanningscabine langer meegaat en betrouwbaarder is. Tijdens het onderhoud wordt de stroom kort afgesloten om de veiligheid te garanderen. Je kan de onderhoudsbeurt perfect buiten de werkuren plannen, en doet dat het beste preventief. Zodat je nooit onaangenaam verrast wordt door een plotse stroompanne.

2. Drie-maandelijkse controle

Volgens artikel 267 van het Algemeen Reglement op elektrische installaties (AREI) moet om de 3 maanden een bevoegde technicus de cabine inspecteren. Het gaat daarbij om een visuele controle, dus de spanning wordt niet onderbroken en je kan je bedrijfsvoering gewoon verderzetten.

3. Jaarlijkse keuring

Wettelijk gezien moet elke hoogspanningscabine jaarlijks een keuring ondergaan door een onafhankelijke en erkende keuringsorganisatie. Door regelmatig onderhoud en controle heb je de beste garantie dat je installatie in topconditie is en doorsta je probleemloos de keuring.

4. Relaistesten

Is er in je hoogspanningscabine een hoogspanningsautomaat met beveiligingsrelais aanwezig, dan moet die ook op regelmatige basis gecontroleerd worden. Dat bepalen verzekeraars en netbeheerders om de veiligheid van je installatie te garanderen.

Laat je bijstaan

Een elektriciteitsbedrijf als Electro 80 staat je bij voor elk van de 4 pijlers. We adviseren je op maat van jouw cabine, conform de huidige wet- en regelgeving. We plannen onderhoud en testen wanneer het jou het beste uitkomt en garanderen dat alles spic en span is voor de verplichte keuring. Al onze info komt jouw richting uit in een digitaal verslag. Zodat je zonder zorgen focust op je corebusiness.

Klaar voor correct beheer van je hoogspanningscabine?