Wat is hoogspanning?

Hoogspanning verwijst naar elektriciteit die op een hoog voltage wordt geleverd. Voor je keukentoestellen gebruik je laagspanning, maar hoogspanning is bijzonder interessant voor transport over lange afstanden of voor de industrie.

Hoogspanning is de elektrische stroom die door de kabels of draden stroomt met een spanning van meer dan 1.000 Volt wisselspanning of 1.500 Volt gelijkspanning. De elektriciteit die voor de meeste huishoudapparaten wordt gebruikt is laagspanning (230 Volt). Na een lang transport wordt hoogspanning dus omgezet naar stroom met een lager voltage in een hoogspanningscabine.

Kabelwerken bij Electro 80

Efficiënt transport

Hoogspanning wordt gebruikt om grote hoeveelheden elektrische energie over lange afstanden te transporteren. Om die afstanden te overbruggen – bijvoorbeeld van de opwekkingsinstallatie naar de stad of zelfs een afgelegen gebied met weinig energievoorzieningen – moet de spanning hoog zijn. Door de hoogspanning blijven de verliezen tijdens het transport klein, wat zich vertaalt in lagere energiekosten. Een hoogspanningsnet kan bovengronds lopen via hoogspanningslijnen of ondergronds in de vorm van hoogspanningskabels.

Waarvoor wordt hoogspanning nog gebruikt?

Hoogspanning is belangrijk voor bedrijven, afhankelijk van hun specifieke behoeften en omstandigheden. Enkele belangrijke toepassingen zijn:

  • Industriële processen:

    in sommige industriële processen, zoals de productie van aluminium, is hoogspanning nodig om de elektrolysereacties te starten.

  • Verwarming:

    hoogspanning wordt gebruikt om objecten op te warmen, zoals in sommige spuitgietprocédés.

  • Desinfectie: hoogspanning wordt gebruikt om water en andere vloeistoffen te desinfecteren door middel van elektrocoagulatie.
  • Verwarming:

    hoogspanning wordt gebruikt om objecten op te warmen, zoals in sommige spuitgietprocédés.

Waarvoor wordt hoogspanning nog gebruikt?
Onderhoudscontract bij Electro 80

Hoogspanning voor bedrijven

Hoogspanning is dus essentieel voor bepaalde bedrijfsprocessen. Maar er zijn nog voordelen. Het efficiënte transport en de lage verliezen vertalen zich in lagere productiekosten en een hogere winst voor bedrijven. Afhankelijk van jouw specifieke behoeften en omstandigheden kan hoogspanning je een fikse besparing opleveren. Om van deze voordelen te profiteren, installeer je een hoogspanningscabine.

Reken op betrouwbare expertise

Electro 80 is de referentie in hoogspanningsoplossingen. Onze elektrische installaties ondersteunen al jaar en dag de werking van bedrijven. Benieuwd wat hoogspanning voor jou kan betekenen? Onze experts staan klaar met doelgericht advies.’